De Sf.Mihai

Câteva poezii aduse acasă de copii, parcă ar fi rugăciuni, din perioada sărbătorii Sf. Mihai:

Sunt o piatră,
Sunt o piatră,
Duc o viață
Minerală
Mă îndes,
Mă strâng în mine
Sunt greu
Și fără simțire
Sunt o piatră
Sunt o piatră
Duc o viață
Minerală.

Sunt o planta
Sunt o plantă
Duc o viață
Vegetală
Mă-ncălzește
Soarele
Mă hrănesc
Izvoarele
Sunt o planta
Sunt o plantă
Duc o viață
Vegetală

Sunt o fiară
Sunt o fiară
Duc o viață
Animală
Caut hrană
Știu ce-i frica
Însă nu gândesc nimica
Sunt o fiară
Sunt o fiară
Duc o viață
Animală.

Sunt un om, un om, doar om,
Ce mă nasc, trăiesc și mor
Trup cu suflet și gândire
Ce cuprinde întreaga fire.
Sunt un om, un om, doar om,
Ce mă nasc, trăiesc și mor

Dintr-o prună
Crește un prun
Din alună
Un alun
Dintr-o ghindă
Un stejar.
Dintr-o nucă
Nuc răsare
Drumul crește
Din cărare
Din izvor fântâna, râul,
Iar din bob răsare grâul.
Omul oare din ce crește?
Din copilul ce muncește.

Două picioare ca să merg pe drum
Două picioare ca să alerg acum
Două brațe, cu ele muncesc,
Două mâini, cu ele dăruiesc.
Cu nasul miros parfumul florilor.
Cu urechile ascult sunetul zărilor.
Cu gura rostesc ce în inimă găsesc,
Cu ochii privesc ce în jur privesc.
Cu ochii, nasul, gura,
Te slăvesc pe tine, Natura!
Cu brațe, mâini,picioare
Mă îndrept către tine, soare!

ce-i trebuie omului o pâine și o haină
O casă și un cântec al său, ca o taină
Și-I mai trebuie un drum, de drumuri să-l lege
Să-și facă din el aripă și lege.
Den-are o haină și n-are o pâine
Omul cu drumul și cântecul rămâne
De n-are un drum și n-are un cânt
Rămâne sărac și pustiu pe pământ.


Un vis devenit realitate

Șotron cu cuvinte de întărire de sine în 21 de locații din Sfântu Gheorghe!
Prin proiectul ComON Sepsi inițiat de Consiliul Local, comunitatea Walforf a pictat pe asfalt în formă de șotron multicolor cuvinte de consolidare de sine, care acoperă o scală emoțională variată, cuvintele fiind scrise bilingv (szeretve/iubit, áldott/binecuvântat, hálás/recunoscător, fontos/important, békés/pașnic, megbocsátó/iertător, bátor/curajos, érdeklődő/interesat, elfogadó/ințelegător, vagyok/sunt ), contribuind astfel la dezvoltarea emoțională a comunității locale, la susținerea relațiilor interumane prin crearea de jocuri pentru toate vârstele, menite sa crească nivelul de fericire și să ajute la relaxare.

Stațiile de autobuz din Sfântu Gheorghe unde veți găsii șotronul: Sala sporturilor Szabó Kati, Str. Dealului, Proiectării, Casa cu Arcade, Biserica Reformată, Str. Ștrandului, Cartierul Ciuc, Piața Kálvin, b-dul Nicolae Iorga, Romtelecom, Fabrica de Țigarete, în curțile Grădiniței cu Program Prelungit Gulliver, în curtea Școlii Gimnaziale Nicolae Colan, pe trotuarul din fața Școlii Speciale și Școlii „Néri Szent Fülöp”.
Printre altele țelul nostru este și de a populariza transportul public în orașul nostru.
Cele 5 proiecte ale comunității Waldorf (1. Șotronul cu cuvinte de auto-consolidare,2. Perete de cățărat pe peretele instituțiilor, 3. Perete Muzical, 4. Aleea terapeutică pentru mersul desculț, 5. „Regerét”- Câmpul cu povești) ajută locuitorii de diferitele etnii și grupe de vârstă ale orașului nostru, în dezvoltarea inteligenței emoționale, în relaxare și în realizarea de exerciții și practici menite să crească nivelul de fericire.
Scopul nostru este de a umple timpul de așteptare a autobuzului cu gânduri pozitive și să îndemnăm oamenii la joc și conversație. Ne inspiră să ne reamintim să ne bucurăm de micile plăceri ale vieții. Prin faptul că zilele au devenit cu pic mai colorate, sperăm că locuitorii din Sfântu Gheorghe vor devenii un pic mai fericiți și mai relaxați.
În viitor, dorim să creăm jocuri de societate cu aceste șotroane colorate și să îndemnăm la joacă locuitorii din Sfântu Gheorghe, iar anul următor să dezvoltăm acest proiect prin afișe cu cuvinte de auto-consolidare în stațiile de autobuz.


Cu sprijinul Asociației Pro Waldorf, Oláh Zsuzsa și Kurta Fruzsina se alătură mișcării Waldorf 100 cu o serie de întâlniri lunare din octombrie până în iunie, între orele 17-19.
Planul nostru este de a vorbii și a pune întrebări, cu ajutorul pedagogilor, despre provocările și punctele forte a diferitelor categorii de vârstă, iar pentru ce cuvintele sunt prea puține vom avea la dispoziție pictura socială și rugăciunea.
Cadrul va fi dat de cântecele, poeziile, riturile perioadei respective, pentru a ne putea plasa în spiritualitatea Waldorf, pentru a ne aprofunda cultura.
Octombrie, Sărbătoarea Sfântului Mihail, 10 octombrie
Noiembrie, Sărbătoarea Sfântului Martin, 7 noiembrie
Decembrie, Sărbătoarea Spiralei
Ianuarie, Bobotează
Februarie, Carnaval
Martie, Sărbătoarea Primăverii
Aprilie, Sărbătoarea Pastelor
Mai, Rusalii
Iunie, Sărbătoarea Sfântului Ivan

Așteptăm cu drag pe toți părinții interesați de pedagogia Waldorf în sala clasei a V. Waldorf, în cadrul Școlii Nicolae Colan pe data stabilită în fiecare lună, între orele 17 și 19.


Scurt istoric

În noiembrie 2017, la inițiativa conducerii Grădiniței Gulliver, a pornit marea aventură a constituirii grădiniței Waldorf cu predare în limba română.
Un link din presă: https://covasnamedia.ro/educatie-actualitate/se-cauta-copii-pentru-clase-cu-predare-in-sistem-waldorf
În scurt timp s-au adunat destui doritori, încât grupa a primit aprobarea din partea Inspectoratului școlar.
În martie 2018, la Ziua Porților Deschise ale Grădiniței Gulliver, copii și părinții s-au întâlnit cu viitoarea educatoare a grupei, și s-au bucurat de timpul petrecut împreună prin cântec, mișcare si poveste.
https://covasnamedia.ro/educatie-actualitate/premiera-in-sistemul-educational-covasnean-waldorf-cu-predare-in-romana

Din toamna (2018) o nouă grupă de gradiniță Waldorf în limba română și-a deschis porțile.
28 martie a reprezentat momentul în care părinții care au optat pentru această grupă s-au întâlnit la Gradinița Gulliver în cadrul Zilei Porților Deschise și și-au exprimat intenția de a-și înscrie copiii în această grupă și au discutat aspecte concrete referitoare la funcționarea acesteia cu directorul grădiniței și educatoarea grupei.

Acest moment a reprezentat actul de naștere al grupei, dar până la acest moment a fost parcurs un drum. Un drum început în luna noiembrie, un drum care a adus împreuna parinți și copii, care ne-a apropiat și care ne-a permis să cunoaștem din ce în ce mai multe lucruri despre activitatea dintr-o grupa Waldorf și despre sincronizarea acesteia cu sărbătorile anului și cu ceea ce se petrece în natură.
Am pornit în întâmpinarea luminii Crăciunului, am trăit împreuna pregătirea pentru această mare sărbătoare, apoi ne-am bucurat de iarnă, iar dupa această perioadă am trăit veselia carnavalului și apoi am întampinat primăvara și venirea Paștelui. Fiecare întalnire a fost prilej de joc si joacă, trăire prin muzică și mișcare a perioadelor prin care am trecut. Ne-am întâlnit cu melodiile pentatonice specifice copiilor mici, cu jocurile de degete, cu teatrul de masă, cu instrumentele din lemn și metal cărora le-am dat glas prin intermediul poveștilor. Am descoperit metode și materiale noi – lâna și filțuirea ei, delicatele transparente și așa am făurit podoabe de Crăciun și de Paște și mărțișoare.

În acest moment suntem pregătiți să încropim zestrea pentru copilașii care vor face parte din grupă. Vom putea sărbătoriîimpreună cu ei și parinții lor recolta, vom putea culege ceea ce am semănat până acum și ce vom lucra până în toamnă. Și vom păstra un gând pentru ceea ce urmează să semănăm împreună pe parcursul anului viitor, pentru urmatoarea recoltă.

Gallery not found.