Ezzel a címmel tartott a sepsiszentgyörgyi Pro Waldorf Egyesület meghívására nagyközönségnek szóló előadást 2019. december 13-án Hans-Gerhard Wyneken tanár, nemzetközi waldorf-oktató. A „száraz” ismereteket sejtető cím ellenére is sokan kíváncsiak voltak a közel öt évtizede tevékenykedő oktatóra, az előadását hallgatva, nem alaptalanul. Szépen felépített, rendszerezett formában, tudományos megalapozottsággal osztotta meg tudását a közönséggel a lélekről, az ember útjáról a földi létben, számtalan érzékszervéről és érzékéről, melyek segítségével halad, fejlődik.

A jelenleg Bukarestben élő előadó, biológia szakos tanárként és nemzetközi szemináriumi oktatóként látogatja az európai és ázsiai waldorf közösségeket. Sepsiszentgyörgyön először a biológus szemével láttatta azokat a fejlődési mechanizmusokat, melyek a megfoganástól működni kezdenek, segítik és meghatározzák az ember megszületését, fejlődését. Részletesen beszélt a jelenleg feltérképezett érzékszervekről, azokról az érzékekről, melyeknek ugyan nincsenek fizikai szervei, de tudunk róla, hogy léteznek. Életkori szakaszonként haladva mutatta be az agy fejlődését, és sok más fizikai-biológiai funkciót, melyek mind az életet szolgálják.

Szinte észrevétlen tért át a tényszerű feltárásról a waldorf pedagógiára jellemző átfogó szemléletre, mely szerint a fej és test (kéz) mellett egyenrangúan fontos szerep jut a léleknek is. Ahogy ő fogalmazott, a lélek előtt egyszercsak kinyílik egy kapu, melyen, ha átmegy, beleszületik a földi létbe. Azon végig haladva újabb kapu előtt találja magát, melyen keresztül ugyan távozik a földi világból a lélek, de az útja nem ér véget.

A két kapu közötti útján pedig tanul, fejlődik. Ahogy tanulja az emberi léthez szükségeseket, úgy felejti azt, amit a kapun túlról hozott. Ezen az úton vannak jól megfogható, meghatározható, a biológiai fejlődésen is alapuló csomópontok, melyek köré – egymásba átívelve – ráépülnek az életkori szakaszok. Ha ezeket a pedagógus, a szülő, mélységükben ismeri, és nemcsak a társadalmi-kulturális szokásokat, mintákat tartja szem előtt, akkor tud igazán társa és támasza lenni gyermekének.

A több mint kétórás előadás után is szép számban feltett kérdések is bizonyították, hogy tudattágító, élményszerű, a nyelvi akadályokat is felülmúló tudást kaptunk Hans-Gerhard Wynekentől ezen a péntek esti találkozáson.

Az előadás létrejöttét Magyarország Kormánya támogatta a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. által.

Varga Zsuzsa, szülő

Gallery not found.