Warning: DOMDocument::loadHTML(): Empty string supplied as input in /home/sepshgtdorf/public_html/wp-content/plugins/easy-testimonials/include/lib/gp-testimonial.class.php on line 951
2018-06-10

Persze tanultunk róla az egyetemen, mégis mesteris kolléganőm tapasztalatai lányaival, meg az első ovibalátogatás volt, ami meggyőző volt a Waldorf pedagógiáról.

A természet effajta tisztelete, együttlét benne testileg-lelkileg-szellemileg, amit láttam az akkori ovi termében és udvarán a gyerekközösségnek és óvókáknak köszönhetően. Nagyon közelinek éreztük életvitelünkhöz, nézeteinkhez.

Akkoriban megközelítőleg sem ilyen volt az udvar, így nem az kápráztatott el. Ami hét évvel ezelőtt is megvolt, az ahogy együtt mozgott 3 korosztály , egymást segítve az óvókák által megszólaltatott dallamokra. Kihívás volt, hogy a szülő szerves része a rendszernek.  Rövid betekintés volt, mert csak meglátogattam a 2 éves elsőszülött fiammal.

Emlékszem, ahogy egy kedves óvónővel, aki maga sem volt még akkor anya, azon gondolkodtunk, hogy mi szerint választhatunk majd gyerekünknek ovit: épület, pedagógus, utca, hírnév, referencia, olvasottak?

Nagyon friss szülőként az tetszett meg akkor leginkább, hogy mindennap kinn játszanak az udvaron a különböző korosztályú gyerekek, és ilyen természetközeli anyagokat láttam a csoportban: fa, gyapjú, selyem, viasz és kellékek a sütéshez. A szememnek tetszett, az érzéseim elfogadták, a fülemet meg félretettem az ajánlatkor, hogy majd Waldorf ovi után, Waldorf  iskolát is segíthetek újra alakulni. Eszünkben sem volt akkor egy szemlélet mellett dönteni tapasztalat nélkül. Aztán megéltünk új ünnepeket, új ritmust adva életünknek az évente megrendezésre kerülő közös ünnepek és kirándulások, a meghitt szülői estek, bazárra készülések. Hazahoztak a gyerekek imákat, dalokat és általuk ismerhettünk meg új anyagokat, hangszereket, évszakasztalokat, tündéreket, amik mindennapjaink részesei lettek.

Mára már 3 gyerekem tapasztalta ezt a csodás ovit és egy várja, hogy ne csak elkísérje a nagyobb testvérét.

A 2 nagy már iskolás ebben a rendszerben. Epocha zárókon, nyílt napokon, táblarajzokból, bizonyítványversekből és betűmesékből tudhatunk meg gyerekeink testi-lelki-szellemi épüléseiről a táborok, kirándulások, szülői estek mellett.

Öröm volt megélni, ahogy összefogtunk sok szülő a második ovis csoportért és az osztályok megalakulásáért, az egyesület felújításáért, előadások megszervezéséért stb. egy közösségért, ami folyton változóban, bővülőben új emberekkel-, nézetekkel.